WIK (Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten)

Let op: nieuwe wetgeving voor incassokosten


Op 1 juli is hij ingegaan: de zogeheten Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten. Of gemakkelijker: de WIK. Ontworpen onder het bewind van voormalig Minister van Justitie Hirsch Ballin en aangepast door zijn opvolger Ivo Opstelten. Het doel van de wet? Bescherming van consumenten tegen onredelijk hoge incassokosten en het bieden van transparantie. Zowel mensen die nog een schuld moeten betalen als partijen die nog geld krijgen, weten zo waar ze aan toe zijn.

Maximale incassobedragen

De nieuwe wet is van toepassing op vorderingen vanaf 1 juli 2012. Eén van de in het oog springende zaken is dat het “recht van matigen” is uitgesloten. Dit betekent dat de rechter de hoogte van de incassokosten niet meer kan verminderen. Daarnaast is er een wettelijke staffel samengesteld voor de maximale incassokosten. Deze zijn te vinden in onderstaande tabel.

Gedeelte van de hoofdsom: Percentage Max. kosten excl. btw
€ 0 - € 2.500 15% € 375
€ 2.500 - € 5.000 10% € 625
€ 5.000 - € 10.000 5% € 875
€ 10.000 - € 200.000 1% € 2.775

Er geldt een minimumbedrag van € 40,- exclusief BTW, dat mag worden afgerond ten gunste van de schuldenaar. Het is belangrijk dat de aanmaningsprocedure is aangepast aan de nieuwe wetgeving. Als die procedure namelijk niet goed wordt gevolgd, zal de behandelend rechter bij een gerechtelijke procedure de incassokosten niet toewijzen. Onze accountmanagers geven u hierover graag advies.

Factua heeft de processen zodanig aangepast dat deze naadloos aansluiten op de nieuwe wetgeving. Heeft u vragen, aarzel dan niet en neem gerust contact op met het serviceteam van Factua. Dit kan via 078 - 611 45 00 of door direct uw accountmanager te benaderen.Overig nieuws


 

De oplossing van Factua

  • Klantfacturatie volledig uit handen
  • Niet meer herinneren en aanmanen
  • 100% zekerheid van betaling
  • Hulp bij de overgang naar serviceabonnementen
  • Eenvoudige afdracht van assurantiebelasting