Inkomstenbelasting 2020 in coronatijd

Inkomstenbelasting 2020: 6 tips in coronatijd

Gepubliceerd op
 50 keer gelezen

Doe je als financieel adviseur de belastingaangifte van jouw klant? Dan is het logisch dat je hier dit jaar extra scherp op bent. Door corona verliep het afgelopen jaar voor iedereen anders. Misschien kreeg jouw klant door corona extra steun vanuit de overheid of kreeg de klant te maken met tegenvallende inkomsten. Factua vertelt je graag waar je dit jaar rekening mee kan houden, wanneer je de belastingaangifte voor jouw klant doet.

6 tips

1. Bekijk de checklist van de Belastingdienst

De Belastingdienst biedt ondernemers een helpende hand door middel van de aangiftechecklist. Daarnaast heeft de Belastingdienst een overzicht gemaakt van alle gegevens die ondernemers nodig hebben bij de belastingaangifte én andere handige informatie voor de aangifte. Dit overzicht kan ook voor jou als financieel adviseur handig zijn.

2. Wees scherp bij de coronaregelingen

Maakte jouw klant in 2020 gebruik van coronaregelingen TVL of TOGS? Deze subsidies zijn niet belast, maar moet je wel vermelden als ‘vrijgestelde winstbestanddelen’. Let er bovendien op dat je sommige tegemoetkomingen zelf in de aangifte inkomstenbelasting moet vermelden, terwijl andere al wel worden ingevuld.

3. Versoepeling urencriterium

Er geldt dit jaar een versoepeling van de criteria rondom de zelfstandigenaftrek. Normaal gesproken moeten ondernemers hiervoor minimaal 1225 uur in hun onderneming stoppen. Door de coronacrisis was er in 2020 misschien niet aan het urencriterium te voldoen. Om ondernemers tegemoet te komen, is er daarom een versoepeling van het urencriterium tussen 1 maart en 1 oktober 2020. Gedurende die periode mag jouw klant standaard 24 uur per week rekenen, ook al maakte de klant die uren niet.

4. Gebruik de middelingsregeling

Heeft jouw klant in 2019 veel belasting betaald en door corona in 2020 (veel) minder verdiend? Dan kan jouw klant in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Je kan in dit geval het inkomen over 2019 en 2020 verdelen. Dat kan ervoor zorgen dat jouw klant alsnog minder belasting betaalt over 2019.

5. Benut de aftrekposten voor ondernemers

Ondernemers mogen de zelfstandigenaftrek voor de inkomstenbelasting jaarlijks gebruiken wanneer zij voldoen aan het urencriterium. Voor 2020 is dit een vast bedrag van 7.030 euro. Heeft jouw klant een restant van een eerder jaar dat je kunt verrekenen? Vul dat bedrag dan in bij ‘Ondernemersaftrek’. Is de winst dit jaar te laag om de zelfstandigenaftrek helemaal te gebruiken? Dan kan je het bedrag dat de klant niet gebruikt (de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek) de aankomende 9 jaar nog verrekenen.

6. Controleer zakelijke uitgaven

Ook zakelijke uitgaven die de klant doet voor de onderneming zijn doorgaans aftrekbaar. Door het vele thuiswerken zijn zakelijke en privé uitgaven van jouw klant dit jaar misschien meer door elkaar gelopen. Controleer vooraf welke kosten wel en welke niet aftrekbaar zijn.

Haal ook jouw voordeel uit Factua

Met Factua kan je de kosten voor het doen van de belastingaangifte eenvoudig verwerken. Zo houd je grip op uw eigen financiën. Verwerk de belastingaangifte voor jouw klant eenvoudig in een serviceabonnement. Of maak hiervoor een losse factuur aan via Adviesfactuur. Welke optie je ook kiest, met Factua stel je dit heel eenvoudig in. Heb je hierover vragen of wil je graag persoonlijk advies? Geen probleem! Wij beantwoorden je vragen graag: mail of bel 078 611 45 00.