Assurantiebelasting op serviceabonnementen

Assurantiebelasting op serviceabonnementen per 1 januari 2022

Gepubliceerd op
96.090 keer gelezen

Afgelopen december waren er verschillende berichten over een wijziging in de assurantiebelasting op klantbeloningen en serviceabonnementen van verzekeringen. Tot nu toe werd deze wijziging steeds uitgesteld. Toch lijkt er nu een ingangsdatum te zijn, namelijk 1 januari 2022. De exacte datum zal de Belastingdienst binnenkort op haar website plaatsen. Wat deze wijziging voor je gaat inhouden, leggen we je graag uit.

Wat eraan voorafging

Verzekeraars betalen al assurantiebelasting over verzekeringen die zij aanbieden. Tot nu toe hoefden tussenpersonen daarom niet nóg een keer belasting te betalen over bemiddelingskosten die zij ontvangen van hun klanten.

Adviseurs krijgen op dit moment provisie van verzekeraars over de verzekeringen waarbij zij bemiddelen. Krijgt de adviseur ook een beloning van zijn klant? Dan is de adviseur hierover in de basis ook assurantiebelasting verschuldigd. Maar wanneer deze beloning onderdeel uitmaakt van een serviceabonnement, hoeft hier momenteel nog geen assurantiebelasting over betaald te worden.

Dit laatste blijkt nu in strijd te zijn met de Wet belastingen en rechtsverkeer. En dus moeten adviseurs in de toekomst ook assurantiebelasting betalen wanneer de beloning onderdeel uitmaakt van een serviceabonnement. Zoals het er nu naar uitziet, wordt deze wijziging doorgevoerd per 1 januari 2022. Zo krijgen adviseurs de tijd om aanpassingen door te voeren en hun klanten te informeren.

Dit betekent het voor jou

Ontvang je als tussenpersoon van de verzekeraar provisie en van de klant een vergoeding voor jouw diensten? Dan is de kans groot dat je vanaf januari 2022 assurantiebelasting verschuldigd bent over de vergoeding die je ontvangt van jouw klant. Vrijwel iedere adviseur zal deze belasting doorberekenen bij de klant. Zorg dus dat je voor 1 januari 2022 uw polisadministratie aanpast en de assurantiebelasting verwerkt in facturen.

Voor welke verzekeringen geldt dit?

Let op: dit geldt alleen voor de verzekeringen waarop assurantiebelasting van toepassing is. Zo zijn bijvoorbeeld levens- en ongevallenverzekeringen hiervan uitgesloten. Breng jouw serviceabonnementen dus goed in kaart en maak een analyse. Zo kan het voorkomen dat je klanten in portefeuille hebt met verschillende producten onder hetzelfde abonnement. Pas jouw administratie hier op tijd op aan.

Wijzig jouw abonnementen in Factua

Je kan de abonnementen van klanten waarvoor dit van toepassing is eenvoudig aanpassen in Factua. De aanpassing van het abonnement wordt doorgevoerd per de eerstvolgende termijn die gefactureerd wordt. Wil je graag persoonlijk advies? Geen probleem! Wij beantwoorden jouw vragen graag: mail of bel 078 611 45 00.