
Beter beschermd met de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki)
Nieuwe incassobureaus moeten sinds 1 april 2024 voldoen aan de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). Deze wet stelt strengere eisen aan incassobureaus en is bedoeld om ondernemers én consumenten beter te beschermen. Bestaande incassobureaus moeten sinds 1 april 2025 aan de nieuwe wet voldoen. In dit artikel lees je waarom de Wki is ingevoerd, wat de belangrijkste eisen zijn en welke veranderingen de nieuwe wet met zich meebrengt. Natuurlijk leggen we ook uit hoe Factua hiermee omgaat.
Waarom is de Wki ingevoerd?
Het gebrek aan regelgeving zorgde ervoor dat sommige incassobureaus op oneerlijke manieren konden werken. De afgelopen jaren kwamen bij de NVI (brancheorganisatie van en voor incassobureaus) veel klachten binnen over misleidende praktijken en hoog oplopende incassokosten. Zo kon het gebeuren dat schulden van debiteuren snel opliepen door boetes, rente en incassokosten. Een kleine schuld kon dan in korte tijd oplopen tot een grote schuld. Vaak leidde dit tot frustratie en financiële problemen bij zowel ondernemers als consumenten.
Om deze problemen aan te pakken, is de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) ingevoerd. De wet moet ervoor zorgen dat:
- De incassosector professioneler en transparanter wordt. Zo staat aangegeven aan welke kwaliteitseisen incassobureaus moeten voldoen.
- Misstanden in de incassosector, zoals agressieve of ondoorzichtige praktijken, beter worden voorkomen.
- Schuldenaren, zoals debiteuren, beter worden beschermd. Hierbij gaat het voornamelijk om kwetsbare mensen die al financiële problemen hebben.
- Onnodig hoge of verkeerd berekende incassokosten en onterechte vorderingen worden voorkomen.

Wat regelt de Wki precies?
De Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) zorgt voor duidelijke regels voor incassobureaus. Dit zijn de belangrijkste punten:
- Vergunning en verplichte registratie
Incassobureaus en organisaties die geld innen namens derden moeten een vergunning aanvragen bij Justis. Ook moeten ze ingeschreven zijn in het Register Incassodienstverlening. - Duidelijke informatie voor mensen met schulden
Incassobureaus moeten helder uitleggen waar de schuld vandaan komt, hoe iemand kan betalen of bezwaar kan maken en hoeveel iemand moet betalen, inclusief eventuele rente of extra kosten. - Goede bereikbaarheid en menselijke benadering
Incassodienstverleners moeten goed bereikbaar zijn en schuldenaren netjes en met respect behandelen. - Klachtenregeling
Een incassodienstverlener moet een klachtenregeling hebben en aangesloten zijn bij een geschillenregeling. Een voorbeeld hiervan is de onafhankelijke geschillencommissie IncassoKlacht van Stichting NowID (Nederlandse Orde voor Wettelijke Incassodienstverleners). - Toezicht en handhaving
De Inspectie Justitie en Veiligheid controleert of bureaus zich aan de regels houden. Incassodienstverleners die niet geregistreerd zijn, mogen geen incassowerk doen. Maakt een incassobureau een overtreding die voor veel schade zorgt bij de consument? Of worden waarschuwingen van de Inspectie genegeerd? Dan kan het incassobureau streng worden bestraft.
Wki-eisen en aanpak Factua
Factua heeft de vereiste vergunning van Justis en is ingeschreven in het Register Incassodienstverlening. Daarnaast beschermt Factua debiteuren op verschillende manieren tegen financiële problemen. Zo leggen we op onze website uit op welke manieren een debiteur een factuur van Factua kan betalen. En we geven praktische tips over wat een debiteur kan doen als het niet lukt om een factuur te betalen of wanneer een automatische incasso mislukt.
Maak je gebruik van de Factua-software? Wij vinden het bieden van goede service erg belangrijk. Toch kan het gebeuren dat je niet helemaal tevreden bent. Neem dan contact met ons op. Soms kan één telefoontje genoeg zijn om de ontevredenheid weg te nemen. Heb jij of heeft jouw klant toch nog een klacht over hoe het personeel van Factua werkt? Dan kan de klacht schriftelijk worden ingediend bij Factua. Als we samen geen oplossing kunnen vinden, dan kan de klacht worden ingediend via IncassoKlacht.
Heeft je klant een klacht over de inhoud van een factuur of abonnement? Dan is dit altijd een zaak tussen de schuldeiser (in dit geval jouw bedrijf) en de klant. Als wij van jouw klant zo’n klacht krijgen, dan sturen wij deze dus door naar jou.
Wil je meer weten over hoe we bij Factua de kwaliteit van onze incassodienstverlening blijven verbeteren? Neem gerust contact met ons op. Wij leggen het je graag uit.