Gekkenhuis hypotheekmarkt

Gekkenhuis op hypotheekmarkt: let hier op als belastingadviseur

Gepubliceerd op
 35 keer gelezen

Als financieel adviseur doe je waarschijnlijk ook de belastingaangifte van jouw klanten. Heeft jouw klant onlangs een nieuwe woning gekocht? Of de hypotheek ergens anders ondergebracht? Dan betekent dit dat de aangifte net even wat anders is dan daarvoor.

Voorlopige aanslag: houd ‘m actueel

De woningmarkt zit nog altijd in de lift. En door de extreem lage hypotheekrente sluiten steeds meer mensen hun hypotheek over. Een wijziging in de hypotheek leidt nog vaak genoeg tot fouten in de aangifte. Waardoor mensen te weinig belasting betalen, of zichzelf juist tekort doen. Waar woningeneigenaren tegenaan lopen en waarbij een foutje snel is gemaakt: de voorlopige aanslag.

Krijgt jouw klant de hypotheekrente terug via een voorlopige teruggaaf? Adviseer jouw klant dan altijd om renteaanpassingen direct door te geven. Zo is de voorlopige aanslag het hele jaar actueel. Hiermee voorkom je dat jouw klant te veel of te weinig ontvangt. De historisch lage hypotheekrente heeft namelijk al snel gevolgen voor de teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Zorg dat je op de hoogte blijft en verzamel het hele jaar door relevante gegevens en documenten van jouw klant. Zoals de WOZ-waarde, de jaaropgaaf van de hypotheek en gegevens over leningen en schulden om de voorlopige aanslag actueel te houden. Deze informatie heb je uiteindelijk ook nodig voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Goed om te weten

Om fouten zoveel mogelijk te voorkomen heeft de Belastingdienst de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ gemaakt. Een handig overzicht, waar ook jij als financieel adviseur vast wat aan heeft.

Houd grip op jouw eigen financiën met Factua

  • Verwerk de belastingaangifte voor jouw klant eenvoudig in een serviceabonnement. Met Factua stel je dit heel eenvoudig in.
  • Wanneer je de belastingaangifte voor jouw klanten doet, kan je via Factua heel makkelijk een losse factuur hiervoor aanmaken. 
  • Geef je tussentijds advies of geef je een wijziging door voor de klant? Ook hiervoor kan je eenvoudig een factuur opmaken en versturen.

Al klant en wil je meer tips hoe je met Factua grip houdt op jouw financiën? Neem contact op, onze adviseur helpt je graag. Nog geen klant en benieuwd wat Factua voor jou kan betekenen? Bel 078 611 45 00. Of laat via het contactformulier jouw gegevens achter.