Factua betalingstermijn mkb

Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen van kracht

Gepubliceerd op
 77 keer gelezen

Heb je grote bedrijven als klant? De wettelijke termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, is verkort van 60 naar 30 dagen. Het gaat om een wijziging van Boek 6 uit het Burgerlijk Wetboek die is ingegaan op 1 juli 2022 en per 1 juli 2023 ook daadwerkelijk van kracht is. Het grootbedrijf moet zich nu dus aan deze regel houden. Bedrijven hebben tot 30 juni 2023 de tijd gekregen om de betalingstermijn hierop aan te passen. Ben jij er ook klaar voor? Hieronder nog twee tips. 

Wanneer is deze regeling voor jou relevant?

  • Je bent mkb-ondernemer die producten of diensten levert aan grote bedrijven
  • Je bent zzp’er die ingehuurd wordt door grote bedrijven
  • Je doet als groot bedrijf zaken met mkb-ondernemers

De halvering van de oude betaaltermijn zorgt ervoor dat je als mkb'er sneller je geld binnenkrijgt. Dat heeft een positieve invloed op jouw financiële stroom.

Twee tips voor jou

1. Deel je klanten in op grootte

Zoek uit welke van jouw klanten onder de noemer ‘grote bedrijven’ vallen. Dan zie je in een oogopslag welke klanten jouw facturen nu binnen 30 dagen moeten betalen. Weet je niet (zeker) of een klant een groot bedrijf is? Je klant kan je hierover meer informatie geven, maar ook via de Kamer van Koophandel (KVK) kan je informatie inwinnen.

2. Pas je voorwaarden en contracten aan

Pas in je algemene voorwaarden en contracten de betaaltermijn aan voor grote bedrijven. Communiceer deze met je klant voordat je de factuur stuurt. Heb je de algemene voorwaarden van jouw bedrijf gedeponeerd bij de KVK of rechtbank? Geef de wijziging in de voorwaarden daar ook door.

Klant nog niet betaald

Heeft een klant nog niet betaald? Dan verstuurt Factua automatisch een eerste herinnering. Blijft de betaling toch nog uit? Dan wordt er een aanmaning en uiteindelijk nog een sommatie verstuurd. Je kan er voor kiezen om uiteindelijk ook een deurwaarder in te schakelen. Factua kan je daarbij helpen. Dan ben jij er zo min mogelijk tijd aan kwijt. Gelukkig zien we dat betalingen via Factua vaak juist eerder gedaan worden. 

Wanneer is een bedrijf een ‘grote onderneming’? 

Om in aanmerking te komen voor kwalificatie als ‘grote onderneming’ moet je aan minstens 2 van onderstaande criteria voldoen:

  • Je onderneming heeft een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen
  • Je onderneming heeft een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen
  • Je onderneming heeft 250 werknemers of meer in dienst

Als je onderneming aan minder dan 2 van deze criteria voldoet, dan geldt een maximale betalingstermijn van 60 dagen. Heb je een Nederlands grootbedrijf dat in het buitenland inkoopt? Dan ben je aan de Nederlandse wet onderworpen. Daarom moet je ook buitenlandse mkb-bedrijven die aan jou leveren binnen 30 dagen betalen.

Factua helpt

Heb je nog vragen over hoe jouw bedrijf deze wijziging kan verwerken?  Bel 078 611 45 00 of mail. Onze specialisten staan klaar om je te helpen!