Prijsplafond energie

Prijsplafond energie: deze compensatie krijgt het mkb

Gepubliceerd op
 131 keer gelezen

Op 1 januari 2023 is het prijsplafond ingegaan op de energierekening van alle kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers vallen naast huishoudens ook mkb-bedrijven met een kleinverbruikaansluiting. Maar niet ieder bedrijf kan hier aan voldoen. Daarom komt er voor grootverbruikers een aparte regeling. Factua heeft de regelingen en voorwaarden voor je op een rij gezet.

Energieplafond voor kleinverbruikers

Het energieplafond geldt inmiddels voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine ondernemers en maatschappelijke organisaties. Je valt onder kleinverbruikers met een maximaal jaarverbruik van:

  • 1200 m3 aan gas
  • 2900 kWh aan elektriciteit

Wanneer je onder dit maximale jaarverbruik blijft, geldt het prijsplafond van: 

  • € 1,45 per m3 gas
  • € 0,40 per kWh elektriciteit

Energieverbruik goed in de gaten houden

Toch kent het energieplafond wat haken en ogen. Het verbruiksplafond is namelijk over het jaar verdeeld en verschilt per maand. Zo geldt er voor de wintermaanden een hoger verbruiksplafond dan in de zomer. Opgeteld komen de maanden uit op het maximale jaarverbruik. Verbruik je in een maand minder dan het plafond? Dan hou je wat overblijft als tegoed voor de maanden dat je wat meer verbruikt. Maar dit kan alleen tot aan je jaarafrekening. Hierdoor kan het voorkomen dat je onder het maximale jaarverbruik blijft, maar toch te veel verbruikt.

Krijg je bijvoorbeeld je jaarafrekening in april en heb je in de winter meer verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan kun je dat extra verbruik niet meer goedmaken en betaal je hierover het contracttarief. Na je jaarafrekening begint de berekening namelijk weer opnieuw. Houd je verbruik dus goed in de gaten, zodat je onder het verbruiksplafond blijft. Ook energiebesparende maatregelen kunnen hierbij helpen.

Tegemoetkoming Energiekosten voor energie-intensief mkb

Het is niet voor elke ondernemer mogelijk om onder het maximale jaarverbruik te blijven. Met de Tegemoetkoming Energiekosten komt er aparte steun voor grootverbruikers in het mkb, waarvan de energiekosten minimaal 7% van de totale omzet uitmaken. Naar verwachting opent TEK in het 1e kwartaal van 2023. Met deze regeling kan er tegemoetkoming aangevraagd worden met terugwerkende kracht tot 1 november 2022.

Als ondernemer kun je het volgende verwachten van de Tegemoetkoming Energiekosten:

  • De drempelprijs is € 1,19 per m³ gas en € 0,35 per kWh elektriciteit.
  • De hoogte van de TEK is 50% van het bedrag dat je meer betaalt aan energiekosten dan de drempelprijs. 

Om in aanmerking te komen voor TEK, moet je onder andere voldoen aan deze voorwaarden:

  • De kosten voor gas en elektriciteit zijn minimaal 7% of meer van de omzet in 2022.
  • Je hebt een mkb-onderneming en staat ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
  • Je hebt maximaal 250 werknemers en de omzet is minder dan € 50 miljoen per jaar.

Houd de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in de gaten als je meer informatie over de TEK-regeling wil. 

Aanbod van diensten uitbreiden

Het begin van het nieuwe jaar is een mooi moment om het aanbod van jouw diensten onder de loep te nemen én uit te breiden. Weten klanten bijvoorbeeld niet waar ze moeten beginnen als het gaat om het prijsplafond? Als financieel adviseur is dit een uitgelezen kans om extra waarde toe te voegen. Geef bijvoorbeeld advies en informatie over de verschillende energieregelingen. En neem hierin ook besparingen mee of advies over de aanschaf van zonnepanelen. Heb je nog vragen hoe je dit kan verwerken? Bel 078 611 45 00 of mail. Onze specialisten staan klaar om je te helpen!