Grip op geld

Tips bij inflatie: indexatie

Gepubliceerd op
 59 keer gelezen

Inflatie… Er is al genoeg over gezegd en geschreven. En tóch schrijven we dit artikel. Omdat inflatie ook jou, als gebruiker van Factua, én jouw klanten raakt.

Indexeren

Er zijn manieren om hier wat aan te doen. Bijvoorbeeld door links en rechts aan wat knoppen te draaien. Eén daarvan kan indexatie zijn. De abonnementen die Factua verstuurt en incasseert kunnen namelijk door jou geïndexeerd worden. Je kan dit zelf, per abonnement, heel eenvoudig aangeven door  ‘ja’ of ‘nee’ aan te klikken bij het aanmaken van het abonnement.

Afbeelding
Overzicht Factua dashboard

Je kan als gebruiker ook kiezen om bepaalde abonnementen nooit te indexeren of bepaalde abonnementen die op ‘indexeren: Ja ’ staan, bijvoorbeeld een jaar niet te indexeren. Dit kan je aangeven bij ‘Indexerings Instellingen’.

Wil je indexeren, dan is er een aantal keuzes. Je kan voor jouw abonnementen kiezen voor de CBS indexatie óf jouw eigen indexeringspercentage invullen. Je kiest ook de datum per wanneer geïndexeerd wordt. Je kan daarin de CBS datum (meestal 1 januari) volgen óf je kiest zelf een datum.

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om hier goed over na te denken. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes.

Afbeelding
Factua indexerings instellingen

 

4 tips van het Nibud die je jouw klanten kan meegeven:

Tip 1: Snoeien in je uitgaven
Het is altijd verstandig om kritisch naar je uitgaven te kijken. Zet ze eens op een rijtje. De Persoonlijk Budgetadvies-tool van het Nibud is daarbij een handig hulpmiddel. Kan je bepaalde posten schrappen of kunnen zaken goedkoper? Overweeg je te besparen op je verzekeringen, ga dan goed na of je niet teveel inlevert op voorwaarden of dekking. Vraag je adviseur om met je mee te kijken. 
    
Tip 2: Besparen op de energierekening
Als het gaat om het besparen op de energierekening, dan kun je met kleine aanpassingen best nog iets aan het verbruik doen. Installeer bijvoorbeeld een douche-timer, zet de verwarming een graadje lager en wees zuinig met verlichting. Het verlagen van de aanvoertemperatuur van je cv-ketel naar 60ºC kan je veel gas en kosten besparen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel. 

Heb je de financiële mogelijkheden, investeer dan in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen en verdiep je in de bijbehorende subsidies. Uiteindelijk bespaar je zo op je maandlasten. Het is ook mogelijk om je hypotheek te verhogen en het geld te besteden aan duurzaamheid. Dat kan soms ook weer een lagere rente opleveren.

Tip 3: Meer geld naar binnen
Vergeet ook de inkomenskant niet. Wordt het geen tijd voor een salarisverhoging? De arbeidsmarkt is krap, dus je kunt het zeker proberen. En ontvang je een beperkte reiskostenvergoeding, praat dan eens met je werkgever. Wellicht wil hij of zij daar iets aan doen. Verken ook de mogelijkheden om met collega’s te carpoolen. Ook kun je proberen om op andere manieren je inkomen aan te vullen. Zolder met oude spullen? Zet ze op Marktplaats.

Tip 4: Zet je spaargeld goed in
Ook je spaargeld wordt relatief minder waard door inflatie. Bovendien is de rente op spaargeld al heel lang bijzonder laag. Misschien is het beter om een stukje af te lossen op je hypotheek en zo je maandlasten te verlagen of het geld in energiebesparende maatregelen te steken. Ook hier geldt: vraag advies aan je adviseur.

Vragen
Heb je vragen? Bijvoorbeeld over het indexeren? Bel 078 611 45 00 of mail ons. Onze specialisten staan klaar om je te helpen!