Vraag naar energieadviseurs stijgt
Dat de gasprijzen de pan uit rijzen hoeven we hier eigenlijk niet te vertellen. Dat ondervinden we allemaal aan den lijve. Daarom heeft de overheid besloten om de belasting op energie te verlagen van 21% naar 9%. De regeling geldt voor alle ondernemers en loopt tot en met 31 december van dit jaar.
Door de stijgende gasprijzen neemt de vraag naar duurzame alternatieven toe. Maar ook het aantal energieadviseurs stijgt. Een goede zaak, maar ga dan wel te rade bij een adviseur met verstand van zaken. Maar hoe vind je die? Bijvoorbeeld de website van Milieu Centraal geeft hier veel informatie over.
Sneller terugverdiend
De terugverdientijd voor dergelijke alternatieven is door de hoge gasprijs aantrekkelijker geworden. Bij de hybride warmtepomp was dit 10 tot 15 jaar. Dat kan nu makkelijk zakken naar 7 jaar. Hetzelfde als zonnepanelen. Omdat er nu een run is op dergelijke alternatieven, loop je de kans dat de prijzen hiervan ook weer zullen stijgen. Iets om rekening mee te houden. Natuurlijk sterk afhankelijk van het soort bedrijf, maar soms zal je de stijgende gasprijs moeten doorberekenen in je prijs. Hét omslagpunt hiervoor bestaat niet. Ook daarom is het verstandig een energieadviseur in te schakelen.
Subsidieregelingen verlengen
Wellicht doet de overheid er goed aan om het subsidiebeleid aan te passen om duurzame alternatieven voor gas aantrekkelijk te houden voor de lange termijn. Je kunt momenteel aanspraak maken op verschillende subsidies, maar die zijn doorgaans maar 2 tot 3 jaar beschikbaar. Dat is best kort. Subsidies die 10 jaar open staan, maken het voor ondernemers aantrekkelijker om te vergroenen.
Advies geven
Weten klanten niet waar zij moeten beginnen op het gebied van energie en verduurzaming? Ook op dit vlak kun je als financieel adviseur je toegevoegde waarde bewijzen. Neem dit bijvoorbeeld mee in het aanbod van diensten. Heb je nog vragen hoe je dit kan verwerken? Bel 078 611 45 00 of mail. Onze specialisten staan klaar om je te helpen!