Ondernemer achter laptop

Zzp'ers niet overtuigd van verplichte AOV

Gepubliceerd op
 91 keer gelezen

Nederland kent ruim 1,2 miljoen zzp’ers, waarvan een groot deel geen AOV heeft. Hierdoor lopen zij een inkomensrisico, als zij arbeidsongeschikt worden. Daarom wordt er al geruime tijd gediscussieerd over de mogelijke invoering van een verplichte AOV. Maar het aantal voorstanders voor deze verplichte verzekering neemt onder zzp’ers af. 

Minder zzp'ers voorstander van verplichte AOV

Zzp’ers zijn niet automatisch verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid, zoals werknemers dat wel zijn via hun werkgever. Het afsluiten van een AOV kan zorgen voor financiële zekerheid in het geval van arbeidsongeschiktheid. Maar vanwege de hoge premie hebben veel ondernemers op dit moment deze verzekering niet afgesloten. En ook het verplicht stellen van een AOV kan rekenen op weinig steun vanuit veel zzp’ers. In 2021 stond 41% van de zzp’ers nog positief tegenover een verplichte AOV, inmiddels is dit nog maar 36% (Knab, 2023).

Hoge kosten en verplichte wachttijd

In het plan van de overheid moeten zzp’ers die niks geregeld hebben vanaf 2027 verplicht een AOV afsluiten tegen een premie van ongeveer 8% van hun inkomen. Deze verplichte AOV dekt maximaal het minimumloon van ongeveer 1650 euro. Bovendien wordt er gesproken over een standaard wachttijd. Een eerste periode waarin niet wordt uitgekeerd, waardoor een zzp’er bij arbeidsongeschiktheid deze periode eerst zelf moet opvangen. De wachttijd wordt waarschijnlijk één jaar. 

Gebrek aan maatwerk

Een ander punt dat veel weerstand oplevert, is de vrees dat alle ondernemers dezelfde arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen. Terwijl zij juist extreem divers zijn. Een zzp’er in de bouw heeft bijvoorbeeld te maken met hele andere risico’s dan een zzp’er in de zakelijke dienstverlening. Ook zijn zzp’ers actief in allerlei verschillende fasen van hun loopbaan en/of hun persoonlijke leven. Binnen het huidige voorstel is er nog niet genoeg maatwerk voor de verschillende situaties van de zzp’ers. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven over de mogelijkheden voor een verplichte AOV en de alternatieven hiervoor.

Factua helpt

Heb je nog vragen? Bel 078 611 45 00 of mail. Onze specialisten staan klaar om je te helpen!