Inkomstenbelasting 2020 in coronatijd

Inkomstenbelasting 2020: 6 tips in coronatijd

Gepubliceerd op
53.451 keer gelezen

Doet u als financieel adviseur de belastingaangifte van uw klant? Dan is het logisch dat u hier dit jaar extra scherp op bent. Door corona verliep het afgelopen jaar voor iedereen anders. Misschien kreeg uw klant door corona extra steun vanuit de overheid of kreeg de klant te maken met tegenvallende inkomsten. Factua vertelt u graag waar u dit jaar rekening mee kunt houden, wanneer u de belastingaangifte voor uw klant doet.

6 tips

1. Bekijk de checklist van de Belastingdienst

De Belastingdienst biedt ondernemers een helpende hand door middel van de aangiftechecklist. Daarnaast heeft de Belastingdienst een overzicht gemaakt van alle gegevens die ondernemers nodig hebben bij de belastingaangifte én andere handige informatie voor de aangifte. Dit overzicht kan ook voor u als financieel adviseur handig zijn.

2. Wees scherp bij de coronaregelingen

Maakte uw klant in 2020 gebruik van coronaregelingen TVL of TOGS? Deze subsidies zijn niet belast, maar moet u wel vermelden als ‘vrijgestelde winstbestanddelen’. Let er bovendien op dat u sommige tegemoetkomingen zelf in de aangifte inkomstenbelasting moet vermelden, terwijl andere al wel worden ingevuld.

3. Versoepeling urencriterium

Er geldt dit jaar een versoepeling van de criteria rondom de zelfstandigenaftrek. Normaal gesproken moeten ondernemers hiervoor minimaal 1225 uur in hun onderneming stoppen. Door de coronacrisis was er in 2020 misschien niet aan het urencriterium te voldoen. Om ondernemers tegemoet te komen, is er daarom een versoepeling van het urencriterium tussen 1 maart en 1 oktober 2020. Gedurende die periode mag uw klant standaard 24 uur per week rekenen, ook al maakte uw klant die uren niet.

4. Gebruik de middelingsregeling

Heeft uw klant in 2019 veel belasting betaald en door corona in 2020 (veel) minder verdiend? Dan kan uw klant in aanmerking komen voor de middelingsregeling. U kunt in dit geval het inkomen over 2019 en 2020 verdelen. Dat kan ervoor zorgen dat uw klant alsnog minder belasting betaalt over 2019.

5. Benut de aftrekposten voor ondernemers

Ondernemers mogen de zelfstandigenaftrek voor de inkomstenbelasting jaarlijks gebruiken wanneer zij voldoen aan het urencriterium. Voor 2020 is dit een vast bedrag van 7.030 euro. Heeft uw klant een restant van een eerder jaar dat u kunt verrekenen? Vul dat bedrag dan in bij ‘Ondernemersaftrek’. Is de winst dit jaar te laag om de zelfstandigenaftrek helemaal te gebruiken? Dan kunt u het bedrag dat de klant niet gebruikt (de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek) de aankomende 9 jaar nog verrekenen.

6. Controleer zakelijke uitgaven

Ook zakelijke uitgaven die uw klant doet voor de onderneming zijn doorgaans aftrekbaar. Door het vele thuiswerken zijn zakelijke en privé uitgaven van uw klant dit jaar misschien meer door elkaar gelopen. Controleer vooraf welke kosten wel en welke niet aftrekbaar zijn.

Haal ook uw voordeel uit Factua

Met Factua kunt u de kosten voor het doen van de belastingaangifte eenvoudig verwerken. Zo houdt u grip op uw eigen financiën. Verwerk de belastingaangifte voor uw klant eenvoudig in een serviceabonnement. Of maak hiervoor een losse factuur aan via Adviesfactuur. Welke optie u ook kiest, met Factua stelt u dit heel eenvoudig in. Heeft u hierover vragen of wilt u graag persoonlijk advies? Geen probleem! Wij beantwoorden uw vragen graag: mail of bel 078 611 45 00.