Gele acceptgiro

Acceptgiro stopt definitief in 2023

Gepubliceerd op
74.894 keer gelezen

Na meer dan 40 jaar stopt Currence, de eigenaar van acceptgiro, met het aanbieden en ondersteunen van het papieren betaalmiddel. Consumenten en bedrijven kiezen steeds vaker voor andere, makkelijkere betaalmiddelen. Hierdoor is de acceptgiro overbodig geworden en is besloten om op 1 juni 2023 volledig te stoppen. 

Terug in de tijd

In 1977 werd de acceptgiro voor het eerst geïntroduceerd. Langzaamaan werd het een steeds populairder betaalmiddel. 1995 was hét piekjaar voor acceptgiro met ruim 300 miljoen verwerkte transacties.

In de afgelopen jaren zijn er nieuwere en efficiëntere betaalmiddelen bij gekomen. En vooral ook: online betaalmiddelen, die niet meer weg te denken zijn. Zoals iDEAL, mobiele betaalverzoeken, automatische incasso’s, facturatie per e-mail met een betaallink en QR-codes. Inmiddels worden de meeste facturen betaald via internet of mobiel bankieren.

Steeds minder acceptgiro’s

De afgelopen jaren neemt het gebruik van de acceptgiro steeds verder af. In 2021 werden meer dan negen van de tien acceptgiro’s door de ontvangers weggegooid. Het afgelopen jaar daalde het aantal verzonden acceptgiro’s van 15.000 naar 7700. 

Maak je op dit moment nog gebruik van acceptgiro’s? Dan verandert er voorlopig nog niks. Bij het versturen van de factuur via Factua kun je voorlopig nog kiezen voor betalingen met acceptgiro. Wil je graag hulp om over te stappen naar een andere betaalmiddel? Onze adviseur denkt graag met je mee! Bel 078 611 45 00 of stuur een mail.