iPad met kalender en toetsenbord

Coronasteun Q4: dit kun je verwachten

Gepubliceerd op
103.883 keer gelezen

Er is een eind gekomen aan de meeste coronamaatregelen. Dat betekent ook dat de grootste steunregelingen zoals de loonkostensubsidie NOW, de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het bijzonder uitstel van belastingbetaling per 1 oktober zijn stopgezet. Maar niet álle coronasteun stopt. We hebben de belangrijkste regelingen voor het vierde kwartaal op een rijtje gezet. 

Regelingen die doorlopen 

Ook in het vierde kwartaal kunnen organisaties rekenen op specifieke steun. De onderstaande steunmaatregelen lopen nog door:

  • De goedkeuring voor onbelaste reiskostenvergoeding blijft doorlopen in het laatste kwartaal van 2021. Dat betekent dat werkgevers de vergoeding kunnen blijven uitbetalen gebaseerd op het ‘oude’ reispatroon. Ook als de werknemer door het thuiswerken al een tijdje minder reist.
  • De tegemoetkoming voor de evenementenbranche blijft ook in het vierde kwartaal van kracht. Het Garantiefonds Evenementen blijft bestaan, net als bepaalde financieringsgaranties voor ondernemers.
  • Het kabinet behoudt het arbeidsmarktpakket, met onder andere ondersteuning voor om- en bijscholing.
  • De lagere belastingrente in de vennootschapsbelasting, en de extra ophoging van de vrije ruimte in de werkkostenregeling lopen door tot in elk geval eind 2021.
  • Het is nog steeds mogelijk om hypotheekbetaalpauze aan te vragen van maximaal 12 maanden. Ook huizenbezitters die in Q4 2021 een hypotheekbetaalpauze hebben afgesproken, houden hun recht op hypotheekrenteaftrek. 

Vervangende regelingen

Daarnaast zijn er regelingen die de grote coronasteun vanaf het vierde kwartaal vervangen:

  • Werkgevers kunnen weer werktijdverkorting aanvragen in plaats van de NOW.
  • Zelfstandigen kunnen bij de gemeente steun aanvragen via de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). De Bbz wordt voor Q4 2021 een stukje makkelijker gemaakt.  Zo geldt er onder andere geen vermogenstoets. Ook wordt het mogelijk om de uitkering met terugwerkende kracht aan te vragen. 
  • Organisaties kunnen weer om regulier uitstel vragen bij de Belastingdienst in plaats van het bijzonder uitstel van belastingbetaling.

Regelingen voor jouw situatie

De coronasteun wordt afgeschaald, maar er zijn nog genoeg regelingen waar je gebruik van kan maken. Weet je niet zeker voor welke steun je in aanmerking komt? Deze checklist van de Belastingdienst helpt je verder.