Gekkenhuis hypotheekmarkt

Gekkenhuis op hypotheekmarkt: let hier op als belastingadviseur

Gepubliceerd op
5.905 keer gelezen

Als financieel adviseur doet u waarschijnlijk ook de belastingaangifte van uw klanten. Heeft uw klant onlangs een nieuwe woning gekocht? Of de hypotheek ergens anders ondergebracht? Dan betekent dit dat de aangifte net even wat anders is dan daarvoor.

Voorlopige aanslag: houd ‘m actueel

De woningmarkt zit nog altijd in de lift. En door de extreem lage hypotheekrente sluiten steeds meer mensen hun hypotheek over. Een wijziging in de hypotheek leidt nog vaak genoeg tot fouten in de aangifte. Waardoor mensen te weinig belasting betalen, of zichzelf juist tekort doen. Waar woningeneigenaren tegenaan lopen en waarbij een foutje snel is gemaakt: de voorlopige aanslag.

Krijgt uw klant de hypotheekrente terug via een voorlopige teruggaaf? Adviseer uw klant dan altijd om renteaanpassingen direct door te geven. Zo is de voorlopige aanslag het hele jaar actueel. Hiermee voorkomt u dat uw klant te veel of te weinig ontvangt. De historisch lage hypotheekrente heeft namelijk al snel gevolgen voor de teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Zorg dat u op de hoogte blijft en verzamel het hele jaar door relevante gegevens en documenten van uw klant. Zoals de WOZ-waarde, de jaaropgaaf van de hypotheek en gegevens over leningen en schulden om de voorlopige aanslag actueel te houden. Deze informatie heeft u uiteindelijk ook nodig voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Goed om te weten

Om fouten zoveel mogelijk te voorkomen heeft de Belastingdienst de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ gemaakt. Een handig overzicht, waar ook u als financieel adviseur vast wat aan heeft.

Houd grip op uw eigen financiën met Factua

  • Verwerk de belastingaangifte voor uw klant eenvoudig in een serviceabonnement. Met Factua stelt u dit heel eenvoudig in.
  • Wanneer u de belastingaangifte voor uw klanten doet, kunt u via Adviesfactuur heel makkelijk een losse factuur hiervoor aanmaken. 
  • Geeft u tussentijds advies of geeft u een wijziging door voor de klant? Ook hiervoor kunt u eenvoudig een factuur opmaken en versturen.

Al klant en wilt u meer tips hoe u met Factua grip houdt op uw financiën? Neem contact op, onze adviseur helpt u graag. Nog geen klant en benieuwd wat Factua voor u kan betekenen? Bel 078 611 45 00. Of laat via het contactformulier uw gegevens achter.