Ondernemer achter laptop met rekenmachine

Loop geen belastingvoordeel mis: 5 tips

Gepubliceerd op
103.374 keer gelezen

Wist je dat ruim de helft van de ondernemers en zzp’ers pas tijdens de aangifte bekijkt op welke aftrekposten zij recht hebben? En dat drie op de tien ondernemers niet nagaat wat veranderingen binnen de onderneming voor gevolgen heeft op hun belastingen? Zonde! Want dit vergroot de kans dat ondernemers en zzp’ers belastingvoordelen mislopen.

5 tips voor belastingvoordeel

Voorkom dat je belastingvoordeel misloopt en houd rekening met de volgende zaken:

1. Check regelmatig waar je recht op hebt

Kijk op belastingdienst.nl/ondernemers welke fiscale aftrekregelingen er zijn. En aan welke voorwaarden je moet voldoen om hier aanspraak op te maken. Controleer regelmatig hoe jij er voor staat met je onderneming. Als je er pas bij je aangifte inkomstenbelasting achter komt, kun je het niet meer bijsturen.

2. Versoepeling urencriterium corona

Voor bepaalde aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium van minimaal 1225 uren per kalenderjaar. Kun je hier door de coronacrisis in 2021 niet aan voldoen? Met de versoepeling kun je hier misschien wel aan voldoen. Het urencriterium  is van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 versoepeld. Voor deze periode mag je er tijdelijk vanuit gaan dat je het urencriterium toch gehaald hebt, ook al is dat in werkelijkheid niet zo.  

3. Check de middelingsregeling

Draaide je het ene jaar een topomzet, maar is het een ander jaar juist niet zo goed? Controleer dan of je recht hebt op het middelingsregeling. Met de middelingsregeling kun je belastinggeld terugkrijgen als je inkomen in de afgelopen vijf jaar schommelde. De middeling gaat niet automatisch. Om hier aanspraak op te maken moet je deze regeling zelf aanvragen. 

4. Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Is jouw winst vorig jaar te laag om de zelfstandigenaftrek volledig te gebruiken? Dan kun je het bedrag dat je niet gebruikt hebt in de komende negen kalenderjaren verrekenen. Hierbij is het wel van belang dat je in het toekomstige jaar ook recht hebt op de zelfstandigenaftrek.

5. Gevolgen van veranderingen

Breid je uit, neem je extra personeel aan of maak je investering? Als er iets verandert in jouw bedrijf of ondernemerssituatie, check dan ook meteen wat dit betekent voor je belastingzaken. Zo voorkom verrassingen tijdens de belastingaangifte. 

Heb je hierover vragen of wil je graag persoonlijk advies? Geen probleem! Onze adviseur beantwoordt je vragen graag: mail of 078 611 45 00.