Kosten gerechtelijk traject omlaag

Onbetaalde rekeningen? Kosten gerechtelijk traject gaan omlaag!

Gepubliceerd op
8.099 keer gelezen

Een rekening die maar niet betaald wordt door uw klant. Erg vervelend natuurlijk. Zeker als u er al van alles aan heeft gedaan. Naar de rechter gaan is dan een optie. Maar u betaalt voor zo’n gerechtelijk traject wel eerst griffierechten aan de rechtbank. Die kosten kunnen flink oplopen. Gelukkig gaat hierin wat veranderen. Lees snel waarom het voor u voordeliger wordt om tóch een gang naar de rechter te wagen…

 

Hoge kosten griffierecht nu vaak een drempel

Stel: u gaat naar de rechtbank met een vordering van meer dan 500 euro. Dan betaalt u op dit moment 486 euro voor het gerechtelijk traject (griffierechten). Dit bedrag komt in de meeste gevallen voor rekening van de tegenpartij wanneer u in het gelijk wordt gesteld. Toch zijn de kosten voor veel ondernemers een drempel om naar de rechtbank te gaan. De kosten moeten worden voorgeschoten. Blijkt dat de rechter u toch ongelijk geeft? Dan moet u de kosten zelfs helemaal zelf betalen.

 

Griffierechten kleine vorderingen omlaag

Goed nieuws voor u als de vordering een bedrag tussen de 500 en 5000 euro is: de kans dat de griffierechten omlaag gaan is erg groot. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Voor ondernemers worden griffierechten verlaagd naar 306 euro. Bent u geen rechtspersoon maar een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld een eenmanszaak? Dan wordt dit bedrag zelfs verlaagd naar 204 euro.

 

Grote vorderingen wél duurder

Deze verlaging zorgt er wel voor dat de tarieven van griffierecht voor vorderingen vanaf 5000 euro omhoog gaan. Omdat de wijziging niets mag kosten, wordt de verhouding op die manier gelijkgetrokken. Voor vorderingen tot 500 euro blijven de griffierechten ongewijzigd: 121 euro.

 

Wel of niet naar de rechter?

Voorkom dat uw rekening niet of te laat betaald wordt. U dient een factuur in, wij doen de rest. Indien nodig krijgt uw klant een herinnering, aanmaning en sommatie. Zo doet u er alles aan om rekeningen betaald te krijgen. Krijgt u toch te maken met een klant die niet betaalt? Wij kunnen u uiteraard advies geven over het starten van een procedure bij de rechter. Hulp nodig? Bel 078 611 45 00 of stuur een e-mail naar info@factua.nl. We denken graag met u mee!