Kosten gerechtelijk traject omlaag

Onbetaalde rekeningen? Kosten gerechtelijk traject gaan omlaag!

Gepubliceerd op
 50 keer gelezen

Een rekening die maar niet betaald wordt door jouw klant. Erg vervelend natuurlijk. Zeker als je er al van alles aan heeft gedaan. Naar de rechter gaan is dan een optie. Maar je betaalt voor zo’n gerechtelijk traject wel eerst griffierechten aan de rechtbank. Die kosten kunnen flink oplopen. Gelukkig gaat hierin wat veranderen. Lees snel waarom het voor jou voordeliger wordt om tóch een gang naar de rechter te wagen…

 

Hoge kosten griffierecht nu vaak een drempel

Stel: je gaat naar de rechtbank met een vordering van meer dan 500 euro. Dan betaal je op dit moment 486 euro voor het gerechtelijk traject (griffierechten). Dit bedrag komt in de meeste gevallen voor rekening van de tegenpartij wanneer je in het gelijk wordt gesteld. Toch zijn de kosten voor veel ondernemers een drempel om naar de rechtbank te gaan. De kosten moeten worden voorgeschoten. Blijkt dat de rechter je toch ongelijk geeft? Dan moet je de kosten zelfs helemaal zelf betalen.

 

Griffierechten kleine vorderingen omlaag

Goed nieuws voor je als de vordering een bedrag tussen de 500 en 5000 euro is: de kans dat de griffierechten omlaag gaan is erg groot. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Voor ondernemers worden griffierechten verlaagd naar 306 euro. Ben je geen rechtspersoon maar een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld een eenmanszaak? Dan wordt dit bedrag zelfs verlaagd naar 204 euro.

 

Grote vorderingen wél duurder

Deze verlaging zorgt er wel voor dat de tarieven van griffierecht voor vorderingen vanaf 5000 euro omhoog gaan. Omdat de wijziging niets mag kosten, wordt de verhouding op die manier gelijkgetrokken. Voor vorderingen tot 500 euro blijven de griffierechten ongewijzigd: 121 euro.

 

Wel of niet naar de rechter?

Voorkom dat jouw rekening niet of te laat betaald wordt. Jij dient een factuur in, wij doen de rest. Indien nodig krijgt jouw klant een herinnering, aanmaning en sommatie. Zo doe je er alles aan om rekeningen betaald te krijgen. Krijg je toch te maken met een klant die niet betaalt? Wij kunnen je uiteraard advies geven over het starten van een procedure bij de rechter. Hulp nodig? Bel 078 611 45 00 of stuur een e-mail naar info@factua.nl. We denken graag met je mee!