Vulpen op voorstel voor akkoord

Regeerakkoord 2022: dit kun je als ondernemer verwachten

Gepubliceerd op
76.729 keer gelezen

Het was de langste formatie ooit in de Nederlandse geschiedenis. Nu ligt er een regeerakkoord. Benieuwd wat dat voor jou als ondernemer betekent? Factua heeft de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.

Aandachtspunten voor ondernemers

Dit kun je als ondernemer van het regeerakkoord verwachten:

  • Verdere ontwikkeling van een webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie. Dit helpt opdrachtgevers en zelfstandigen om vooraf zelf te beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking.
  • Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. De verzekering wordt zo gemaakt dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen.
  • Snellere afbouw zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2023 met stappen van 650 euro teruggebracht tot 1200 euro in 2030. Via de arbeidskorting komt er een compensatie voor de verlaging.
  • Het voorbestaan van familiebedrijven wordt ondersteund door (reële) bedrijfsopvolging eenvoudiger en eerlijker te maken. Tegelijk wordt oneigenlijk gebruik van de huidige faciliteiten tegengegaan.
  • Groei- en innovatief vermogen van mkb-ondernemers en bedrijven wordt versterkt en ondernemerschap wordt gestimuleerd. 
  • Meer aandacht voor goed opgeleid personeel. Ook is er een plan om het tekort aan technisch en praktisch opgeleide werknemers aan te pakken.
  • Er wordt 300 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor lastenverlichting van het mkb via loondoorbetaling bij ziekte. 

Het kabinet wil zelfstandigen ondersteunen en ondernemerschap stimuleren. Als ondernemer is het belangrijk om zelf de touwtjes in handen te houden en te kijken welke gevolgen de veranderingen hebben.

Benieuwd wat Factua voor je kan betekenen? Bel  078 611 45 00. Of laat via het contactformulier jouw gegevens achter.