Financiële gezondheid corona

Gevolgen corona voor financiële gezondheid mkb

Gepubliceerd op
57.832 keer gelezen

Tot nu toe hebben de meeste mkb-bedrijven wat betreft de financiële gezondheid beperkt last gehad van de coronacrisis. Uiteraard hebben de sectoren die direct last hadden van de contactbeperkende maatregelen het moeilijk. Maar mede dankzij het steun- en herstelpakket van de overheid lijkt de impact op de financiële positie van het mkb mee te vallen. 

Steunpakket verlengd

Vorig jaar heeft het kabinet een heel steunpakket in het leven geroepen om het mkb te ondersteunen. En dit lijkt met succes. Toch hebben veel ondernemers fors moeten interen op hun reserves. Daarom is het kabinet van plan om het steunpakket door te trekken in het 3e kwartaal van 2021 voor banen en economie. Daarnaast wil het kabinet extra maatregelen opzetten om bedrijven te helpen met hun toegenomen schuldenlast.

Vertrouwen in de toekomst

De crisis trof niet alle bedrijven op dezelfde manier. Naast bedrijven die geconfronteerd zijn met flinke omzetdalingen, zijn er ook bedrijven met juist een omzetstijging. En steeds meer bedrijven slaan zelfs de weg naar herstel in. Ondernemingen laten hiermee hun drive en veerkracht zien om uit deze crisis te komen.

Ook hebben veel bedrijven er het afgelopen jaar voor gekozen om hun activiteiten uit te breiden. Bijvoorbeeld door risico’s te spreiden of hun speelveld te verbreden door middel van diversificatie. Ook concentreren meer bedrijven zich sinds de crisis op het online aanbieden van producten en diensten of de ontwikkeling van hun website.

Elkaar steunen

Ondanks de crisis, of misschien wel juist dankzij, betalen afnemers nu sneller dan vorig jaar. En dat is opvallend. De verwachting was dat facturen langer zouden openstaan. Het lijkt erop dat bedrijven elkaar juist tijdens de crisis willen steunen. Bovendien hebben bedrijven er niets aan als hun leverancier omvalt. De hele keten blijft immers stabieler als er zo kort mogelijk geld vastzit in openstaande facturen.

Overzicht in jouw openstaande facturen

In het dashboard van Factua kan je precies zien welke facturen openstaan en hoelang. Staat een factuur te lang open? Bijvoorbeeld doordat de klant betalingsproblemen heeft door de coronacrisis? Wij helpen je graag met persoonlijk advies. Bel 078 611 45 00 of stuur een mail.